Ooit gehoord van de OCD-awareness campagne? Een campagne die meehelpt om het grote gat te dichten tussen het begin van OCD en de start van een behandeling ervoor.

Gemiddeld duurt het 14 jaar voordat iemand adequate behandeling krijgt voor OCD (obsessive compulsive disorder, ook wel dwangstoornis genoemd). Terwijl OCD tot één van de meest belemmerende aandoeningen behoort en behandeling meestal goed werkt. Iemand met OCD heeft last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. De gedachten en/of handelingen nemen veel tijd in beslag en zorgen voor problemen in het dagelijkse leven.

Filmpjes
In een landelijke campagne is één langere film en zijn er 5 verschillende korte filmpjes ontwikkeld waarin mensen die klachten hebben waarvan zij nog niet weten dat dit dwangklachten zijn, zich kunnen herkennen. Rechts op deze pagina vind je de uitgebreidere film van 3 minuten. In de korte filmpjes vertellen de 5 mensen vervolgens hoe OCD zich bij hen uit. Want dat is voor iedereen weer anders. En daarom duurt het vaak onnodig lang voordat een diagnose wordt gesteld.

Door wie ontwikkeld?
Dit project is tot stand gekomen met een subsidie van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) en van ‘Wij zijn MIND’. Om mensen te wijzen op de verschillende manieren waarop OCD zich kan uiten, ontwikkelden ervaringsdeskundigen en professionals van de VGCt, GGz Centraal, Pro Persona en Amsterdam UMC/GGZ inGeest samen een social mediacampagne. Onze eigen collega Henny Visser is de projectleider van deze landelijke campagne.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

En hoe verder?
De campagne bestaat eruit dat de 5 korte filmpjes, die elk een voorbeeld van OCD vertolken, op facebook- en instagrampagina’s van jongeren en volwassenen zijn geplaatst. Ieder filmpje eindigt met een zogenaamd ‘call to action’, namelijk: ‘Herken je dit? Klik op de link en hoor meer over OCD’. Iemand komt dan op de pagina van MIND waar het langere filmpje staat dat ook op deze pagina staat. Dit geeft uitleg over OCD en is een oproep aan mensen die zich herkennen in de video om over hun klachten te gaan praten. Dat kan met iemand in hun omgeving die ze vertrouwen, of de huisarts. Maar zij kunnen ook contact opnemen met een professionele hulpverlener van bv. de hulplijn MIND Korrelatie, gratis en anoniem. In zo’n gesprek met Mind Korrelatie kunnen zij vervolgens samen een inschatting maken of ze verdere hulp nodig hebben.

Wil je meer weten over de Campagne?
Kijk dan op www.wijzijnmind.nl/OCD