Transit is een ’topreferent traumacentrum (TRTC)’. Dat betekent dat het dé specialistische afdeling is voor mensen met een verleden van vroegkinderlijke, chronische traumatisering.
De medewerkers van Transit bieden zorg aan volwassenen die in hun vroege jeugd getraumatiseerd zijn en daar in het hier en nu nog de gevolgen van ervaren. Mensen met klachten die passen bij een complexe post traumatische stress-stoornis (CPTSS) en/of een dissociatieve stoornis, bij wie eerdere behandelingen onvoldoende effect hebben gehad kunnen vanuit heel Nederland bij ons terecht voor consultvragen, diagnostiek, second opinion en (groeps)behandeling.
Binnen het Centrum voor Psychotherapie bestaat de behandeling altijd uit twee delen. Eén deel richt zich op uw directe klachten en stoornis, is intensief, en vindt plaats in een veilige behandelomgeving binnen een gespecialiseerde (3e-lijns) afdeling. Het andere deel omvat meer dan alleen uw stoornis en directe klachten. Hierbij richt u zich op andere factoren die uw klachten mede hebben veroorzaakt of in stand houden (bijvoorbeeld emotieregulatie, zelfbeeld of hechtingsproblematiek). Deze vorm van behandeling noemen we transdiagnostisch behandelen.
De behandeling vindt plaats in groepen waar alle patiënten die behandeld worden in het Centrum voor Psychotherapie aan kunnen deelnemen.
U kunt specifieke modules volgen die u verder kunnen helpen en bijdragen aan uw herstel. Binnen ons transdiagnostisch aanbod is positieve Gezondheid naar het model van Machteld Huber een belangrijk onderdeel.
Transit biedt meerdaagse, intensieve groepsbehandeling, eendaagse groepsbehandeling, ambulante groepsbehandeling en individuele behandeling. De individuele behandeling is alleen beschikbaar voor mensen die wonen in het verzorgingsgebied van GGz Centraal (zie voor meer informatie hierover het kopje ‘Voor wie wel’).
Het behandelaanbod bestaat uit een samengesteld programma van stoornis specifieke en transdiagnostische groepen, toegespitst op de specifieke zorgvraag van een persoon.
Verder op deze pagina vindt u meer informatie over ons aanbod, de werkwijze en indicatiestelling. Heeft u nog vragen? Dan zijn wij te bereiken via ons telefonisch spreekuur.
Contactgegevens
Telefonisch spreekuur
- dinsdag van 12.00 tot 12.30 uur
- donderdag van 12.00-12.30 uur
- vrijdag 12.45-13.15 uur
telefoon: 0341-566555
Informatie wachttijden en kosten
- aanmeldprocedure >
- wachttijden >
- kosten > (deze link gaat naar de website van GGz Centraal)
Ons team
Visie en werkwijze
Wij werken vanuit de visie dat vroegkinderlijke traumatisering een negatief effect kan hebben op:
- emotieregulatie
- hechting (interactie tussen mensen)
- zelfbeeld
In de behandelingen hebben we aandacht voor hechtingsproblematiek en leren wij u vaardigheden aan om met emotieregulatieproblemen om te gaan. Waar mogelijk bestaat de behandeling uit traumaverwerking.
Wij bieden behandeling aan patiënten bij wie sprake is van:
- een posttraumatische stressstoornis (PTSS) die voldoet aan DSM-V criteria. Het betreft dan ervaringen van voor het 12e levensjaar
- langdurig trauma: trauma dat zich voor een langere periode en/of herhaaldelijk heeft afgespeeld waardoor het invloed heeft gehad op de vroegkinderlijke ontwikkeling
Bij de behandeling van traumagerelateerde klachten werken we vanuit het fasegerichte behandelmodel (Herman, J. 1992). Hierin onderscheiden we drie fases:
- fase 1: stabilisatie, verminderen van klachten en veiligheid
- fase 2: verwerking van traumatische herinneringen
- fase 3: herstel en verbetering van het sociaal-maatschappelijk functioneren
Fase 1:
stabilisatie
In deze fase werken we aan motivatie en het opbouwen van een werkrelatie. Het thema veiligheid staat centraal. We geven psycho-educatie waarbij u meer kennis en inzicht krijgt in de trauma-gerelateerde klachten. De focus ligt op het verbeteren van functioneren in het dagelijks leven. De behandeling richt zich op emotieregulatie, zelfcompassie, hechting en het verminderen van de gefragmenteerde zelfbeleving.
Fase 2: verwerking van traumatische herinneringen
Deze fase bestaat uit voorbereiding op en uitvoering van traumaverwerking. Dit noemen we ook wel integratie van de traumatische herinnering. In de voorbereiding maken we eerst een levenslijn. We clusteren en ordenen trauma’s. Vervolgens geven we uitleg over de werkwijze van een specifieke traumaverwerkingstechniek, zoals EMDR, CGT, NET of anders. Tijdens de traumaverwerking komen thema’s als realisatie (het is gebeurd), synthese (samenvoegen van verschillende aspecten van de herinnering), presentificatie (het gebeurde toen en ik leef nu) en personificatie (ik heb het meegemaakt) aan bod.
Fase 3: herstel en verbetering van het sociaal-maatschappelijk functioneren
In deze fase staan rouw, accepteren van restklachten, integratie van het verwerkte verleden in uzelf, aanpassen van uw wereldbeeld, zelfontplooiing en afscheid van de therapeut(en) centraal.
In de praktijk onderscheiden we deze fases niet strikt van elkaar. De fases kunnen in elkaar overlopen. In sommige behandelingen werken we vooral aan doelen passend bij fase 1 en/of fase 3. In overleg kiezen sommige cliënten ervoor om fase 2 niet aan bod te laten komen in behandeling.
Wat bieden wij?
U kunt bij ons terecht voor:
- consult
- diagnostiek
- behandeling
consult
Een consult bestaat uit één gesprek. In dit gesprek denken wij mee over de consultvraag die gesteld is door verwijzer en cliënt. Een consultvraag kan bijvoorbeeld leiden tot een advies over hoe een vastgelopen behandeling op het gebied van CPTSS of DIS weer werkbaar gemaakt kan worden.
diagnostiek
Wij doen diagnostisch onderzoek naar (C)PTSS en dissociatieve stoornissen. Diagnostiek bestaat meestal uit twee of drie onderzoeksgesprekken. U kunt specifiek verwezen worden voor alleen een diagnostisch onderzoek. Ook voeren wij, op indicatie, deze onderzoeken uit in de intakefase wanneer u bent aangemeld voor een behandeltraject.
Naast classificerende diagnostiek bieden wij in de intakefase de Observerende Vaardigheid Training (OVT). Dit is een 8 weken durende eendaagse training met als doel indicatiestelling voor en voorbereiding op intensieve behandeling en/of groepsgeschiktheid voor de deeltijdbehandeling. Deze training is verplicht voor mensen die de intensieve behandeling willen volgen.
behandeling
Ons behandelaanbod bestaat uit individuele behandeling, deeltijdbehandeling en intensieve behandeling.
Hieronder vindt u meer informatie over waar dit behandelaanbod uit bestaat.
Behandeling
Voor wie wel en voor wie niet?
Proces van aanmelding, intake en behandeling
Bekijk dit filmpje voor de route van aanmelding tot intake en behandeling:
Een BIG-geregistreerd Specialistische GGZ behandelaar (GZ- of klinisch psycholoog, psychotherapeut of psychiater) verwijst u naar Transit. Hij of zij vermeldt bij de aanmelding of het gaat om een vraag voor consult, diagnostiek of behandeling. Belangrijk is dat de verwijzer alle relevante informatie meestuurt bij de aanmelding:
- traumavoorgeschiedenis (beschrijving van A-criterium, leeftijd en duur van traumatisering)
- behandelvoorgeschiedenis met weergave van eerdere behandelingen en kort beloop
- hypothese waarom eerdere behandeling tot op heden niet tot klachtenvermindering heeft geleid en aanmeldvraag voor Transit
Wij screenen de aanmelding en nemen contact op wanneer er nog vragen zijn.
Als alle informatie bij ons binnen is en u aan de beurt bent (de aanmelddatum is hierbij leidend), krijgt u van ons een uitnodiging voor een consult, intakegesprek of diagnostisch onderzoek. Wij maken een verslag van dit gesprek. Dat bespreken wij in ons multidisciplinair team. Vervolgens plannen wij een adviesgesprek waarin we de bevindingen met u bespreken.
Als u bent verwezen voor behandeling, kijken wij bij het intakegesprek of er nog nadere diagnostiek nodig is. Wilt u in aanmerking komen voor behandeling in het intensieve milieu? Dan is deelname aan de Observerende Vaardigheid Training (OVT) verplicht.
Kijk hier voor de link naar ZorgDomein of het verwijsformulier.
Als u telefonisch wenst te overleggen over uw aanmelding met een van de behandelaren van Transit kunt u gebruik maken van ons telefonisch spreekuur.